Workshop i Kongsvingerregionen om "Vanskelige foreldresamtaler og gode dialoger"

5/7/2025

Regionsnettverket for Kongsvingerregionen har foreldresamarbeid og tverrfaglig samarbeid som fokusområder for arbeidet. Tirsdag 6.mai ble det gjennomført en workshop med temaet "Vanskelige foreldresamtaler og gode dialoger". SePUs May Britt Drugli snakket om gode foreldresamtaler om utfordrende tema og representanter fra Sør-Odal kommune og Eidsskog kommune presenterte sine arbeider innenfor tematikken. 

 

Dette året er det gjennomført to dager med samlinger for ledere i barnehage og skole, PP-tjenesten, barnevern, helsestasjon og skolehelsetjenesten, tillitsvalgte, SLT og andre. Samlingen i desember hadde et bredt perspektiv på koblingen mellom tverrfaglig samarbeid og foreldresamarbeid med flere innlegg om anerkjennelse og samarbeid, mens den andre samlingen ble gjennomført nå i mai. 

Workshop tirsdag 6.mai 2025, Milepelen, Nord-Odal.

Dagen startet med en samtale om verdiarbeid for og med foresatte mellom Anne Lene Engum, kommunalsjef oppvekst i Sør-Odal, og Sara Ringlund, FAU-leder ved Glommasvingen skole. Verdiene trygghet og tillit ble løftet fram som grunnleggende for et inkluderende foreldresamarbeid.


Skotterud skole, ved rektor og skolens plangruppe, presenterte sitt arbeid med hvordan de har jobbet for å utvikle foreldresamarbeidet med støttetjenesten i Eidskog kommune. De har arbeidet med relasjonsbygging mellom skolen og støttetjenesten for å skape en felles forståelse av de ulike aspektene i foreldresamarbeidet. Målet er at man sammen kan legge best mulig til rette for læring, trivsel og utvikling for elevene. Skolen sammen med støttetjenesten har planlagt og gjennomført en fagkveld for de ansatte med ulike stasjoner med tema som kommunikasjon/formidling, kommunikasjon med sårbare foreldre, om relasjoner kan repareres, autoritativ tvil, hvordan skape gode relasjoner, for å nevne noe. Verdien av å bygge relasjoner på tvers av skolen og støttetjenestene er økt forståelse og senket terskel for å ta kontakt.

Hovedinnlegget denne dagen stod May Britt Drugli, professor II, SePU, for. Hennes tema var Gode foreldresamtaler om utfordrende tema. Hun løftet fram hensiktsmessige kommunikasjonsstrategier når ømtålelige tema skal tas opp med foreldre. Et godt foreldresamarbeid skaper helhet og sammenheng i barns og unges liv. Og særlig for barn som strever er dette samarbeidet viktig. Hun minnet omm betydningen av å bygge tillit i «fredstid». Når samarbeidet blir krevendende, skyldes det ofte at temaene blir følsomme, f eks bekymringer rundt barns fungering og utvikling eller familiesituasjonen. Foreldrene er sårbare i slik situasjoner. Før slik samtaler om utfordrende tema er det noen viktige faktorer som får stor betydning, som å være godt forberedt, være bevisst på en god oppstart for samtalen, invitere til dialog, være en aktiv lytter underveis og få til en god avslutning.

Dagen ble avsluttet med drøftinger i grupper på tvers av kommuner, enheter og roller. Det var stort engasjement i samtlige grupper. Stikkord fra diskusjonenen ble notert og samlet for å kunne brukes senere.

Programmet for dagen finner du her.